Stavanger Symfoniorkester: Kammerfest i Valen

søndag 26. november 202326. nov 2023 18:00 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 75 - 120 (INKL. SERVICEAVGIFT)I kveld får vi høre to tidlige mesterverk fra to komponister som levde på samme tid. Først en forsmak på Beethovens forkjærlighet for å skrive dramatiske, stormfulle verk i c-moll, deretter et av Schuberts mest populære kammermusikkverk.


Selv om noen adelsmenn på Ludwig van Beethovens (1770-1827) tid hadde store orkestre, foretrakk de fleste mindre ensembler. En av disse var prins Karl von Lichnowsky, som brukte en strykekvartett til huskonsertene sine. Her ble Beethovens tre pianotrioer, senere kjent som Opus 1, først fremført.

Disse trioenes komposisjon markerte Beethovens første bruk av opusnummer, og viste hans fullstendige mestring av den klassiske stilen. De ble bemerket for komponistens innovative tilnærming til variasjonsteknikker og forbindelser mellom satser.

Den kraftfulle og storslåtte c-molltrioen, som vi får høre på denne konserten, er betraktet som den beste av de tre Opus 1-trioene.

Trioen ga oss det første tegnet på Beethovens forkjærlighet for å skrive dramatiske, stormfulle verk i c-moll.

I sommeren 1819 reiste Franz Schubert (1797-1828) og den berømte barytonen Johann Michael Vogl til elvebyen Steyr, der det var mye musikalsk aktivitet. Deres opptreden med noen av komponistens sanger, blant annet «Die Forelle» («Ørreten»), fanget oppmerksomheten til Sylvester Paumgartner, en velstående gruveleder og dyktig cellist. Etter fremføringen bestilte han en kvintett basert på dette verket, som senere ble kjent som «Forellenkvintetten» – eller «Ørretkvintetten».

Kvintetten, med den noe uvanlige besetning med klaver, fiolin, bratsj, cello og kontrabass, har blitt et av Schuberts mest populære kammermusikkverk. Her integrerer han klaveret i musikken, på lik måte som strykeinstrumentene. Kvintetten er et av Schuberts tidlige mesterverk, og viser hans evne til å balansere og blande disse instrumentene på en instinktiv måte.

I Kammerfest i Valen-serien møter du musikere fra SSO. Her spiller de musikk de selv har valgt ut, noe som skaper en personlig og unik ramme rundt konsertopplevelsen.

Som publikum inviteres du til å sitte rundt musikerne på podiet eller på korbalkongen, slik at du kommer ekstra tett på framførelsen.


PROGRAM OG MEDVIRKENDE

Ludwig van Beethoven (1770-1827):
Klavertrio c-moll, Op. 1 nr. 3 (1794-1795) 32 min.
Allegro con brio
Andante cantabile con variazioni
Menuetto. Quasi allegro
Finale. Prestissimo

Blythe Press, fiolin
Liv Opdal, cello
Ida Mo Schanche, klaver

Pause 10 min.

Franz Schubert (1797-1828):
Forellenkvintett i A-dur, D. 667(1819) 40 min.
Allegro vivace
Andante
Scherzo. Presto
Tema med variasjoner (over sangen “Die Forelle”). Andantino
Finale. Allegro giusto

Una Maja Vagner, fiolin
Davis Sliecans, bratsj
Ilmari Hopkins, cello
José Moreira, kontrabass
Ida Mo Schanche, klaver

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester
Varighet: Ca. 1 time og 25 min inkl. en kort pause

Kammermusikk Klassisk Symfoni

#kammermusikk #stavanger symfoniorkester