ARKITEKTUREN

Et unikt samspill mellom akustikk og arkitektur

Stavanger konserthus er tegnet av RATIO Arkitekter som vant en en åpen internasjonal arkitektkonkurranse lyst ut i 2003.

Konserthuset består av to langstrakte bygningskropper: Den ene lett og åpen i glass og stål. Den andre tung og lukket i rødbrun betong. Hovedretningen er lagt mot sjøen med referanse til gamle sjøhus. Sydfasaden danner en beskyttende vegg mot forplassen og utendørs amfi.

De to store salene ligger i hver sin bygningskropp. Den akustiske salen, Fartein Valen, har skoeskeform og er kledd i oljet lønn, ligger som et instrument i en beskyttet kasse av betong. Flerbrukssalen Zetlitz ligger som en robust boks i et glassprisme. Salen har er røft, nærmest industrielt preg.

Foajeen, som er felles for de to salene, fordeler seg på flere plan og har et luftig preg. Øverst svever mesaninen og byr på panoramautsikt til byen, byøyene og fjellene; og ned til konserthusfoajeen og installasjonen «Skylight 2» av Jeffrey Inaba.

Hovedprinsippene for materialbruk er kontrast mellom golv og vegger, og mellom bygningskroppene. Fargene ligger i materialene: Lys granitt på golvene, grå betong i konstruksjonene, og perforerte metallhimlinger. I den lukkede boksen er det mørke eikegolv og hvit kalkpuss på veggene.