Stavanger Symfoniorkester: Unge Mozart og hans samtid

fredag 16. februar 202416. feb 2024 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 85 - 560 (INKL. SERVICEAVGIFT)Italia-reiser på 1700-tallet var åpenbart en god idé, særlig for unge musikalske geni. Kveldens oppfordring er enkel: Lytt til ungdommen!

Som 14-åring skrev W. A. Mozart en gruppe symfonier på sin Italia-reise (1769–71). Nr. 10 KV 74 i G-dur er i to satser, siden de to første delen er forbundet med hverandre. Verket har et typisk italiensk preg; det er elegant, oppfinnsomt i tematikken og rikt på kontraster.

Johann Christian Bach var den yngste av J. S. Bach sine komponerende sønner. Han skrev mer enn 90 symfonier, ouverturer, operaer, solo-konserter og kirkemusikk, og hadde en betydelig påvirkning på den unge Mozart som hørte ham i London. Stilen til Johann Christian, kalt «London Bach», betegnes gjerne som galant eller rokokko, med innslag av «Sturm und Drang». Det er ingen overdrivelse å si at hans eneste moll-symfoni, den særegne nr. 6 op. 6, peker fremover både mot klassikk og romantikk.

Thomas Linley jr. ble kalt «den engelske Mozart». Han traff også Mozart på en Italia-reise, men døde bare 22 år gammel. Hans fiolinkonsert fortjener å bli hørt, det samme gjelder Mozart første fiolinkonsert i B-dur (1775) der særlig den uttrykksfulle og melodipregede langsomme satsen gir et sterkt inntrykk. Innen dette verket avslutter konserten, får vi høre en symfoni i Ess-dur av Josef Myslivecek, som også møtte Mozart i Italia. Av Giovanni Battista Martini, som en tid var Mozarts lærer, får vi en Allegro fra den første sonaten. Deretter følger Mozart og hans Querite primum regnum Dei, Søk først Guds rike (og hans rettferdighet), som egentlig er for kor. Martini skrev et verk med samme tittel, som Mozart kopierte.

Program:
Mozart: Symfoni nr. 10
J. C. Bach: Symfoni nr. 6
Linley jr.: Fiolinkonsert
Myslivecek: Symfoni i Ess-dur
Martini: Allegro fra Sonata prima
Mozart: Quaerite primum regnum dei
Mozart: Fiolinkonsert nr. 1

Medvirkende:
Shunske Sato, dirigent og fiolin

Arrangør:
Stavanger Symfoniorkester

Forhåndsbestill forfriskninger som står klar når pausen begynner!
Bestillingen merkes med ditt navn, og står klar på eget henteområde i hovedfoajeen, rett over billettskranken langs den røde veggen. Husk legitimasjon.

Du kan forhåndsbestille samtidig som du bestiller billetter, eller når som helst innen kl. 15.30 på konsertdagen her.
Når kapasitet kan vi også ta i mot forhåndsbestilling før arrangementet starter.

Klassisk Musikk Symfoni

#Høst2023 #Klassikerserie #stavanger symfoniorkester