Stavanger Symfoniorkester: Tsjajkovskij, Bartók og Dvorák

torsdag 16. november 202316. nov 2023 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 85 - 560 (INKL. SERVICEAVGIFT)I krig og kjærlighet er alt tillatt sies det, men er det virkelig slik? Store ord kan uansett benyttes til å betegne kveldens program. Liv og død, tap og seier – og følelsene som følger dem.

Inn i musikken: velkommen til gratis verkorientering med Elisabet Skaar Sijpkens kl. 18:30.

Fantasiouverturen til «Romeo og Julie» ble uroppført i mars 1870, i Moskva. Innledningen har en koralmelodi som grunnlag. Med denne ville Tsjajkovskij fremstille følelsene til munken Laurence som i stille andakt retter sine tanker mot det hinsidige. Hoveddelen skal skildre kampene mellom adelsslektene til Romeo og Julie. Så følger kjærlighetssangen, og til slutt klagen over døden til de to. Det var komponist og pianist Milij Blakirev som hadde satt Tsjajkovskij på sporet av Shakespeares tragedie.

Béla Bartók døde i 1945, samme år som hans Konsert for bratsj og orkester ble til. Oppdragsgiver var den engelske bratsjisten William Primrose. En renskrift av partituret lot seg ikke gjøre før komponistens død, og Tibor Serly – en elev av Bartók i New York – påtok seg den vanskelige oppgaven. Ifølge Bartók skulle orkestreringen være «gjennomsiktig», og slik har den også blitt. Selv om den nærmer seg den klassisk-romantiske konserttypen, gir forløpet i konserten inntrykk av noe rapsodisk med en fri forming av de tre satsene (som skal spilles uten pauser).

Program:
Tsjajkovskij: Romeo og Julie – Fantasioverture
Bartok: Bratsjkonsert
Antonín Dvorák: Symfoni nr. 7

Medvirkende:
Anthony Hermus, dirigent
Antoine Tamestit, bratsj

Arrangør:
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk

#Hovedserie #Høst2023 #stavanger symfoniorkester #Symfoni