Stavanger Symfoniorkester: Sibelius

torsdag 11. april 202411. apr 2024 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 85 - 560 (INKL. SERVICEAVGIFT)Sibelius hadde stort behov for arbeidsro, og uttalte blant annet at «tystnaden» i hjemmet Ainola snakket til ham. Heldigvis er det alt annet enn stillhet som venter i kveld.

Inn i musikken: velkommen til gratis verkorientering med Magnhild Mo kl. 18:30.

Hele denne kvelden er viet Jean Sibelius, hans fiolinkonsert og den første symfonien. Uroppførelsen av Fiolinkonserten i d-moll (1905, Berlin) ble dirigert av ingen ringere enn Richard Strauss. Sibelius kjente fiolinen og dens praksis godt, i motsetning til klaveret, og store fiolinister ynder å fremføre denne konserten. Fiolinstemmen og orkesteret er i fin balanse; særlig berører innledningen til første sats med sin atmosfære. Andresatsen, adagioen, er også særdeles vakker med sin sangbarhet og vemod. I begynnelsen av siste sats danser fiolinen formelig, alt mens ostinato-rytmen (et repeterende mønster) trekker med seg kraftfulle energier.

Lengsel, klage og smerte preger Symfoni nr. 1 i e-moll. Den er ikke like mye spilt som nr. 2, 4 og 5. Spilles den godt, dvs. er gjennomsiktig nok, hører vi at solen nok ikke klarer å bryte gjennom skylaget – men poenget er at vi nettopp hører dette. Lytteren må også utholde det svermeriske i f.eks. trioen til tredje sats, scherzoen. I andanten gir en melodi fra en folketone en slags trøst, men denne forsvinner fort. Også siste sats er dyster, men her hører vi klarinettmotivet fra begynnelsen av verket. Klangfylden i denne satsen er patetisk, men også den må i denne musikken utholdes, hvis det spilles gjennomsiktig nok.

Program:
Sibelius: Fiolinkonsert
Sibelius: Symfoni nr. 1

Medvirkende:
Kristiina Poska, dirigent
Inmo Yang, fiolin

Arrangør:
Stavanger Symfoniorkester

Forhåndsbestill forfriskninger som står klar når pausen begynner!
Bestillingen merkes med ditt navn, og står klar på eget henteområde i hovedfoajeen, rett over billettskranken langs den røde veggen. Husk legitimasjon.

Du kan forhåndsbestille samtidig som du bestiller billetter, eller når som helst innen kl. 15.30 på konsertdagen her.
Når kapasitet kan vi også ta i mot forhåndsbestilling før arrangementet starter.

Klassisk

#Hovedserie #Høst2023 #stavanger symfoniorkester #Symfoni