Stavanger Symfoniorkester: Nielsens fire temperamenter

torsdag 18. april 202418. apr 2024 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 85 - 560 (INKL. SERVICEAVGIFT)Et fransk vidunderbarn,

Lutoslawski

avantgardistiske tonespråk og Danmarks fremste komponist gjør kveldens konsertmeny både balansert, smakfull – og en anelse gresk.

Inn i musikken: velkommen til gratis verkorientering med Ilmari Hopkins kl. 18:30.

Lili Boulanger ble bare 25 år. I sin tid ble hun kalt et geni; i dag sier vi at hun iallfall var et vidunderbarn. 20 år gammel mottok hun, som første kvinne, den berømte Roma-prisen for en kantate. Søsteren Nadia ble berømt som komposisjonslærer og inspirator for komponister som Elliott Carter, Aaron Copland og Per Nørgård. Boulanger skrev et bemerkelsesverdig antall verk i sitt korte liv. D’un soir triste kom til i 1918, samme år som hun døde. Stykket ble skrevet for cello og klaver, for trio og orkester. Det har impresjonistiske trekk, men er særdeles personlig i sitt dramatisk-orkestrale tonespråk.

Witold Lutoslawski er en av den polske avantgardens mest berømte skikkelser. Hans Konsert for cello og orkester (1969/70) stiller store krav til cellisten. Verket bærer preg av kjennetegnene for det meste av det Lutoslawski skrev, nemlig klarhet, musikalsk logikk og balanse. Det sangbare, som skulle bli så karakteristisk i hans senere verk, er hørbart allerede her.

Carl Nielsen blir gjerne sammenlignet med Sibelius i Finland og Grieg i Norge. På begynnelsen av 1900-tallet er han den sentrale skikkelsen i dansk musikk. Hans mange verk spenner mellom «Jens Vejmand», en sang som ble en landeplage i 1909, og store symfonier. Symfoniene sto lenge i skyggen av verk fra andre komponister; hans internasjonale gjennomslag kom først i begynnelsen av 1960-årene, da Leonard Bernstein satte flere av dem på programmet med New York-filharmonikerne. Symfoni nr. 2, «De fire temperamenter» (1901/02) har karakter av nettopp de fire temperamenter fra antikk gresk kultur, som Nielsen hadde sett fremstilt på et maleri. Nielsen har satt temperamentene inn i satsbetegnelsene; det koleriske, flegmatiske, melankolske og det sangvinske. Når man vet dette, er det enkelt å skille de fire fra hverandre.

Program:
L. Boulanger: En trist kveld (D’un soir triste)
Lutoslawski: Cellokonsert
Nielsen: Symfoni nr. 2 “De fire temperamenter”

Medvirkende:
Andris Poga, dirigent
Pablo Ferrandez, cello

Arrangør:
Stavanger Symfoniorkester

Forhåndsbestill forfriskninger som står klar når pausen begynner!
Bestillingen merkes med ditt navn, og står klar på eget henteområde i hovedfoajeen, rett over billettskranken langs den røde veggen. Husk legitimasjon.

Du kan forhåndsbestille samtidig som du bestiller billetter, eller når som helst innen kl. 15.30 på konsertdagen her.
Når kapasitet kan vi også ta i mot forhåndsbestilling før arrangementet starter.

Klassisk

#Hovedserie #Høst2023 #stavanger symfoniorkester #Symfoni