Stavanger Symfoniorkester: Kammerfest i Valen – Hasenörl, Dvorák og Poulenc

søndag 28. januar 202428. jan 2024 18:00 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 75 - 120 (INKL. SERVICEAVGIFT)Velkommen til en kveld med kammermusikk som spenner fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet.

«Till Eulenspiegel einmal anders» er en imponerende omarbeiding av Richard Strauss’ tonedikt «Till Eulenspiegels lustige Streiche» (Op. 28), et høydepunkt innen senromantisk orkestermusikk. Stykket, originalt skrevet for et stort orkester, skildrer den ulydige ungdommen Till Eulenspiegel. I Franz Hasenöhrls versjon er det bemerkelsesverdig hvordan han reduserer Strauss’ 100-mannsorkester til kun fem instrumenter – horn, fiolin, klarinett, fagott og kontrabass. Hasenöhrl bevarer de sentrale solostemmene og viser en imponerende mestring av orkestrering. Den åtte minutter lange versjonen konsentrerer seg om de mest elskede melodiene og episodene, samtidig som den beholder rikdommen fra det originale verket.

Francis Poulencs Sonate for klarinett og fagott er en av tre tidlige små sonater skrevet i 1922 og revidert i 1945. Verket, som varer i knapt seks minutter, inneholder tre satser. Allegro er en rask dialog der fagotten komplementerer den litt mer framtredende klarinetten. Romance (Andante trés doux) er langsom og dreier seg om instrumentenes lave register. Final (Trés animé) består av to raske seksjoner rundt en sentral, mørkere del.

Antonin Dvoráks Strykekvintett i G-dur er et fantastisk eksempel på Dvoráks første modenhet som komponist. Verket følger klassiske wienske former, med sonateform i åpningssatsen, ternærform i langsomme satser, scherzo med sentral trio, og rondoform i avslutningssatsen. Dvorák var også på høyden av sin første begeistring for bøhmisk musikk, og hver sats er preget av bøhmiske smeltende melodier, gripende harmonier og livlige rytmer.

I Kammerfest i Valen-serien møter du musikere fra SSO. Her spiller de musikk de selv har valgt ut, noe som skaper en personlig og unik ramme rundt konsertopplevelsen.

Som publikum inviteres du til å sitte rundt musikerne på podiet eller på korbalkongen, slik at du kommer ekstra tett på framførelsen.

PROGRAM OG MEDVIRKENDE
Richard Strauss (1864-1949) / Arr. Franz Hasenörl (1885-1970):
Till Eulenspiegel einmal anders (1954) 9 min.

Francis Poulenc (1899-1963):
Sonate for klarinett og fagott (1922) FP 32a 10 min.
Allegro (très rythmé)
Romance (Andante très doux)
Finale (très animé)

Ben Aldren, klarinett
Alexandre Molinas Solís. fagott

Antonin Dvorák (1841-1904):
Strykekvintett nr. 2 i G-dur B. 49 (Op. 77) (1875) 35 min.
Allegro con fuoco
Scherzo. Allegro vivace
Poco andante
Finale. Allegro assai

Malgorzata Chwastek, fiolin
Benedicte Kyllingstad, fiolin
Wouten Raubenheimer, bratsj
Ilmari Hopkins, cello
José Moreira, kontrabass

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester
Varighet: Ca. 1 time uten pause

Kammermusikk Klassisk Symfoni

#kammermusikk #stavanger symfoniorkester