SSO: Vennekonsertene

Thursday 02. June 202202. Jun 2022 19:30 Buy
Few tickets

Fartein Valen
TICKETS KR 180 - 490 (INCL. SERVICE FEE)Programmet på årets vennekonserter består av spansk, latinamerikansk og japansk musikk. Det blir to fargesprakende junikvelder med gitar og slagverkinstrumenter i fokus.

Spanske Manuel de Falla mottok sterke impulser fra fransk musikk, Debussy, Ravel og Dukas. Men hans stil inkorporerer rytmer og melodikk fra andalusisk folkemusikk. Et av hans mest populære verk, El sombrero de tres picos (Den trekantede hatt, 1918-19), var opprinnelig planlagt som pantomime, med motiver fra Cervantes’ Don Quijote. Men det gjennomgikk store forandringer som ballettmusikk for Sergej Diaghilev, og hadde en usedvanlig vellykket oppførelse i London der Picasso var ansvarlig for scenebilde og kostyme. Ved siden av de folkloristiske elementene dukker det i verket også opp neoklassisistiske vendinger à la Stravinskij.

Elegi for cello ble skrevet av den franske komponisten Gabriel Fauré i 1880, og først utgitt og fremført offentlig i 1883. Verket har en trist og dyster åpning og klimaks med et intenst, stormfullt sentralparti før det går tilbake til det elegiske åpningstemaet i c-moll.

Japanske Keiko Abe, komponist og marimba-spiller, har hatt avgjørende betydning for marimba-instrumentet. Hun forbedret selve klangen i instrumentet og utvidet instrumentet med én oktav. Blant hennes mer enn 60 forskjellige komposisjoner for marimba hører Prism Rhapsody for marimba og orkester (1996) med blant de mest spilte.

Joaquin Rodrigo ble blind som treåring. I studietiden i Paris ble han venn med bl.a. sin landsmann de Falla og Ravel. Han ble nærmest verdensberømt i 1940 med sin gitarkonsert Concierto de Aranjuez. Vi hører her den særlige Rodrigo-tone, skjeve akkorder satt inn i tradisjonell harmonikk, og med et særlig raffinement. Den store spanske gitaristen Andrés Segovia bestilte verk av ham.

Argentinske Alberto Ginastera kom fra det kosmopolitiske Buenos Aires. Han forener criollo- og gauchesco-tradisjonene med det musikalske språket fra Debussy og Ravel, og de Falla var et av hans forbilder. Hans Estancia (Fire danser) fra 1941 baserer seg på hjemlandets temaer og melodisk-rytmiske modeller, men disse utvikles aldri direkte. På 60- og 70-tallet ble han støttet av komponister som Nono, Messiaen og Xenakis og ble en av de ledende latinamerikanske komponister.

PROGRAM
Manuel De Falla:
El sombrero de tres picos (Den tresnutede hatt)
Suite nr. 1

Gabriel Fauré:
Elegi for cello og orkester

Keiko Abe:
Prism Rhapsody

Joaquín Rodrigo:
Concierto e Aranjuez for gitar og orkester

Alberto Ginastera:
Estancia (Fire danser)

MEDVIRKENDE
Christian Vasquez, dirigent
Liv Opdal, cello
Kristina Vårlid, gitar
Akane Tominaga, slagverk

VARIGHET
Ca. 1 time og 50 minutter, inkludert pause

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk Symfoni

#stavanger symfoniorkester