SSO klassikerserien: Midt i Romantikken

fredag 21. april21. apr 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER 75.00 - 530.00 NOK (INKL. SERVICEAVGIFT)Program:

Mendelssohn: Hebridene, ouverture
Chopin: Klaverkonsert nr 1
Dvorak: Symfoni nr 8

Dirigent: Christian Vasquez
Solist: Ingolf Wunder, klaver

Denne kvelden er vi trygt plassert i midten av den musikalske romantikken – med musikken til to av musikkhistoriens fremste til å komponere geniale melodier!

Før pause blir det musikk av to av historiens fremste pianister. Frederic Chopin var virtuosen hvis musikk inspirerte italienske operakomponister til «bel-canto-sang», han kjente seg tryggest når han komponerte klaverstykker i det lille formatet. Men på sine konsertturneer rundt om i Europa måtte han selvfølgelig også ha verk til å fremføre med orkester, så allerede 20 år gammel hadde han fullført to store klaverkonserter. Begge hører til standardrepertoaret, og nå er det første gang vi kan høre den 1. konserten i Klassikerserien.

Felix Mendelssohn var vidunderbarnet som eksellerte på alle felt i musikken – som komponist, dirigent og utøver! Han er i kveld representert med sin berømte musikalske reiseskildring fra Skottland –ouverturen til Hebridene.

«Tenk at noe som er så lett å lytte til, kan være så bra?», var en gang kommentaren fra en musikkviter, etter å ha hørt en Dvoraksymfoni. Vi opplever vel Antonin Dvoraks musikk som typisk tjekkisk/böhmisk, men det er jo et faktum at han – i motsetning til f.eks. Smetana – ikke gjør bruk av sitt hjemlands folkemusikk, men i stedet skriver melodier i nasjonal stil, og med et eget preg. Kanskje er dette grunnen til at Dvoraks musikk er blitt mer internasjonal enn Smetanas – og mer elsket rundt om i resten av verden.

Den 8. symfonien ble komponert på høyden av Dvoraks karriere, etter en særdeles vellykket sommerferie. Han skriver: «Hodet mitt er så fullt av ideer! Kunne jeg bare skrive dem ned, så fort som de dukker opp!» Grunnstemningen er mye lysere enn i de tidligere symfoniene, og stykket har ofte blitt kalt Dvoraks «Pastorale-symfoni».