SSO Klassikerserien: Brahms siste symfoni

fredag 25. november 202225. nov 2022 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 85 - 560 (INKL. SERVICEAVGIFT)Lutoslawskis klaverkonsert og Brahms sin siste symfoni inviterer til en kveld i mesterverksklasse.

Witold Lutoslawski (1913-94) besøkte i sin tid Stavanger som komponistprofil under Kammermusikkfestivalen. Hans klaverkonsert fra 1987/88, hører altså til hans sene verk. Samme år som klaverkonserten ble til uttalte han at «musikken hører til de kunster som ikke yter det synlige rettferdighet, men som snarere skal formidle noe av den usynlige verden, en ideal verden, en verden altså som vi higer etter». Klaverkonserten ble bestilt av Salzburg-festivalen og er dedisert til den storartede polske pianisten Krystian Zimerman. Lutoslawski eksperimenterer her ikke med sjangeren; snarere blir vi hensatt til de store klaverkonsertene av Brahms, Chopin, Rachmaninov og Bartók. Vi tas så å si med på en reise i fortiden, men uten enhver nostalgi. Klaveret spiller så avgjort hovedrollen i dette fire-satsige verket. Det begynner med det reneste klangtrylleri, svinger seg så opp med heftige gester. Klaveret leder an til neste sats der klaver og orkester liksom jager hverandre, mens det i finalen kommer til impulsive utbrudd.

Fjerde Symfoni av Johannes Brahms (1833-97) blir gjerne sett som en slags fasit over hva han hadde oppnådd komposisjonsmessig. Hans sene stil er preget av prinsippet om kontinuerlig variasjon og griper tilbake til overleverte formmodeller. Det var dette som fikk Arnold Schönberg til å skrive om «Brahms den progressive». I denne symfonien fra 1885 kan vi høre den frygiske kirketonearten (fra middelalderen), alderdommelige vendinger og barokke former. Alt blir det stilisert til en finmasket vev. Det er noe opphøyd og nesten tungsindig i tonespråket som ligner hans Ein deutsches Requiem. Siste sats er et rent variasjonsverk; 30 variasjoner over et tema Brahms tok fra Bachs kantate BWV 150, Nach dir, Herr, verlanget mich. Barokkformen chaconne sammensmeltes her med den klassiske sonateformen. Tempoforskyvninger mellom variasjonene sørger for at det er bevegelse i den tette veven av stemmer.

PROGRAM
Witold Lutoslawski: Konsert for klaver og orkester
Johannes Brahms: Symfoni nr. 4

MEDVIRKENDE
Andris Poga, dirigent
Lukas Geniusas, klaver

VARIGHET
Ca. 1 time og 30 minutter, inkludert pause

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk

#Høst2022 #Klassikerserie #stavanger symfoniorkester #Vår2022