SSO: Johan Dalene spiller Sibelius

onsdag 17. februar 202117. feb 2021 19:30 Kjøp
torsdag 18. februar 202118. feb 2021 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 120 - 425 (INKL. SERVICEAVGIFT)Kveldens konsert inneholder en av de helt store fiolinkonserter: den av Sibelius. Den etterfølges av en av Tsjajkovskijs mest populære symfonier, nr. 5, komponert i 1888. Begge går i moll: Fiolinkonserten i d-moll, symfonien i e-moll.

MEDVIRKENDE
Andris Poga, dirigent
Johan Dalene, fiolin

PROGRAM
Jean Sibelius: Konsert for fiolin
Pjotr Tsjajkovskij: Symfoni nr. 5

Fiolinen var Sibelius’ eget instrument, ikke klaveret. Han viet da også fiolinen sin eneste solokonsert, komponert i 1903/05. Konserten hører til det faste repertoar hos alle store fiolinister, sammen med fiolinkonsertene til Beethoven, Mendelssohn, Brahms. Åpningen av første sats, med det rapsodiske temaet over en skimrende akkord i d-moll fra dempede fioliner, griper straks fatt i en; den melodiske buen her spenner over 30 takter. Vakkert klinger den sangbare mellomsatsen, en tungsindig adagio som har et dramatisk midtparti. Siste sats, en rondo, har litt av det bisarre over seg, men er dansende og vital, nærmest gladlynt.

Tsjajkovskijs Femte er blitt kalt en «skjebnesymfoni». Komponisten har selv ytret seg i private vendinger, ikke uten selvmedlidenhet: «Introduksjon. Å fullstendig bøye seg for skjebnen. Eller, noe som betyr det samme, for forsynets uutgrunnelige herredømme. Allegro: Murring, tvil, klage, bebreidelser av (…). Andante: Skal man kaste seg i armene på troen?» I den langsomme innledningen til verket hører vi et motto som preger hele verket: som en dyster sørgemarsj i første sats, på slutten av andre sats, i andanten, der musikken så å si underordnes følelsene. Selv i den elegante valsen, med sjarmerende melodier der Tsjajkovskij er på sitt beste, kommer skjebnemotivet igjen mot slutten. I finalen skjer en forvandling av temaet, som stiger hymnisk i innledningen, og så kommer igjen i det dramaet som her utspiller seg.

VARIGHET
1 time 50 minutter, inkludert pause.

Nummererte plasser
Til denne konserten selges kun nummererte sitteplasser.

Det skal være trygt å besøke oss
Vi gjør det vi kan for at det skal være trygt å besøke oss, og alle arrangement gjennomføres i henhold til nasjonale myndigheters pålegg om smittebegrensende tiltak. Vi har blant annet redusert antall tilgjengelige billetter, slik at vi kan ha god plass og overholde regelen om 1-meters avstand. Vi ber alle våre gjester om å følge hygienerådene fra Folkehelseinstituttet. Les mer om hvordan Covid-19 påvirker virksomheten vår her.

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk Stavanger Symfoniorkester Symfoni