SSO Hovedserien: Turnéprogram

torsdag 09. mars09. mar 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER 75.00 - 530.00 NOK (INKL. SERVICEAVGIFT)Kammerherrene spiller i foajeen etter denne konserten. Les mer etter konsertbeskrivelsen.

Program:

Kodály: Danser fra Galanta
Bruch: Fiolinkonsert nr 1, g-moll
Bartok: Miraculous Mandarin, komplett

Dirigent: Christian Vasquez
Solist: Sergey Khachatryan, fiolin

SSO legger i april 2017 ut på turné til Russland og Nederland sammen med sjefdirigent Christian Vasquez.

Solist på denne turneen erSergey Khachatryan, opprinnelig fra Armenia. Han vant, som den yngstenoensinne, Sibelius-konkurransen i Helsinki i 2000, og fikk deretter førstepris i 2005 i den prestisjefylle Dronning Elisabeth konkurransen i Brussel.

Karrieren hans har siden den gang brakt ham til de største scener verdenover sammen med orkestre som Berlin-filharmonien, Concertgebouworkestereti Amsterdam, New York og Philadelphia Philharmonic, samtfestivaler i flere land. I tillegg til solistvirksomheten, spiller han også jevnlig kammermusikk med sin søster Lusine.På turneen og i kveld fremfører han Bruchs vakre og populære fiolinkonsertnr 1 i g-moll.

SSO fremførte våren 2016 Stravinsky’s Vårofferet, og hans påvirkning tilandre europeiske komponister blir synlig i kveldens program. Bela Bartóksmusikk til pantomimen Den mirkauløse mandarin er komponert noenfå år etter Vårofferet, først for klaver, og deretter orkestrert i 1924. Somhos Stravinsky bygger det på polyrytmikk, der flere lag med rytmer løperparallelt, men også asymmetrisk. Verket ble i likhet med Vårofferet en skandale da det ble urfremført, balletten ble forbudt av moralske årsakerda den handler om tre kjeltringer som lokker til seg kunder ved hjelp aven ung prostituert for å rane dem. De fleste gjestene er blakke, men nåren velstående kineser avlegger en visitt, skaper det tumulter som ender i drap. Etter sensuren ble verket fremført som en konsertsuite for orkesterså lenge komponisten levde. Opprinnelig komponert for en pantomime,er musikken beskrivende og malerisk for handlingen som utspiller seg.

Bartóks landsmann Zoltán Kodály har virkelig satt spor etter seg ielementær musikkutdanning og i utviklingen av ungarsk musikkliv. Dereiste begge to rundt på landsbygda i Ungarn for å samle inn folkemusikki flere år. Det utviklet seg et nært vennskap mellom dem gjennomdette arbeidet og deres visjoner for utdanning. I tillegg til sin utrettelige undervisnings- aktivitet i hjemlandet, opplevde Kodály stor anerkjennelseinternasjonalt som komponist. I flere av verkene hans finner vi spor av denungarske folkemusikken. Som i dansene fra hans hjemlige Galánta.

 

Bli igjen etter kveldens konsert og få med deg Kammerherrene i foajeen!

I kveld inviterer vi publikum til å bli igjen litt lenger. Umiddelbart etter symfonikonserten spiller Kammerherrene opp i foajeen, og lover egne og andres låter med humor og innlevelse.

Bak navnet skjuler seg et solid knippe musikere fra byens popmusikkelite: Espen Hana, Alexander Flotve, Øyvind Grong og Stene Osmundsen.

Gratis adgang. Baren i foajéen holder åpent.

Velkommen!