SSO Hovedserien: Romodyssèer

torsdag 30. januar 202030. jan 2020 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 80 - 545 (INKL. SERVICEAVGIFT)Denne konserten inngår i Hovedserien. Kjøp abonnement her.

På samme måte som forskere, har også komponister gjennom århundrer latt seg fascinere av verdensrommet, og innenfor dette temaet byr orkesterrepertoaret på svært mange muligheter. Kveldens konsert rammer inn romodysséer innimellom et senromantisk pusterom.

Medvirkende:
Pablo Gonzalez, dirigent
Ruby Hughes, sopran

Program:
Ligeti: Lontano
Berg: Sieben frühe Lieder
Strauss: Also sprach Zarathustra

Inn i musikken kl. 18.30 i VIP-rommet.

I 1967 komponerte Ligeti Lontano, som er italiensk for “i det fjerne”, eller “langt borte”. Ligeti selv skildret Lontano som det å åpne opp og lukke igjen for barndommens drømmeverden. Ligetis musikk har en særegen karakter, hvor drivende skyer av teksturer, bygget opp av intrikate kanon, lager en følelse av distanse og fortryllelse. Han skaper også en gripende spenning i verkene sine som er favorisert av flere filmregissører: Lontano er blitt brukt i filmer som The Shining av Stanley Kubrick og Shutter Island av Martin Scorsese. Om det ikke akkurat er denne musikken, fornemmer man også Stanley Kubricks film 2001: En romodyssé over dette, med klangene, tettheten og de utenomjordiske “visjonene”.

Alban Bergs Sieben Frühe Lieder (Syv tidlige sanger) ble komponert mellom 1905 og 1908, en tid da han møtte sin fremtidige kone, Helene Nahowski. Det var også hun som i 1928 fikk sin mann til å returnere til komposisjonsarbeidet og bearbeide og orkestrere sanger fra tidligere år, da tonespråket hans fremdeles var tonalt og senromantisk. Berg betraktet ikke verket som en sangsyklus, selv om det er tydelige fellestrekk mellom de lidenskapelige, drømmende og kjærlige sangene. De avspeiler også Bergs personlige interpretasjon av tekstene fra de syv tyske poetene han valgte ut for sine sanger.

Strauss’ symfoniske dikt Also sprach Zarathustra fra 1895–96 innledes med musikkhistoriens kanskje mest velkjente åpningstakter, brukt i 2001: En romodyssé. Dette er en soloppgang til verdens skapelse, og det storslåtte orkesterverket er en fantasi over Nietzsches filosofiske bok Slik talte Zarathustra. Profeten Zarathustra forteller menneskene at Gud er død og at de gamle moralbegreper er overflødige. Målet var at mennesket skulle forbedre
seg og til slutt bli til et overmenneske. Strauss plukket ut åtte temaer fra Nietzsches tekst, som utgangspunkt for sitt symfoniske dikt, og musikken skildrer menneskets utvikling fra sin opprinnelse frem til overmennesket.

Varighet: ca. 1 time og 45 minutter, inkludert pause.

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

Hovedserie Klassisk Stavanger Symfoniorkester