SSO Hovedserien: Orkestermaleren

torsdag 23. mars23. mar 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER 75.00 - 530.00 NOK (INKL. SERVICEAVGIFT)Kammerherrene spiller i foajeen etter denne konserten. Les mer etter konsertbeskrivelsen.

Program:

Lindberg: Vivo
Debussy: La Mer
Lindberg: Konsert for orkester

Dirigent: Pierre André Valade

Kveldens program er fokusert rundt orkesterpaletten som Lindberg både trekker inspirasjon fra og fornyer.

Det korte, energiske åpningsnummeret Vivo er skrevet i 2015 til Carnegie Hall. Verket har hentet mye inspirasjon fra Ravel’s Daphnis & Chloe som har vært viktig for komponisten. En annen viktig inspirasjonskilde for Lindberg har vært Debussy, og det var ikke unaturlig å kontrastere Lindbergs verker denne kvelden med fransk impresjonisme.

Claude Debussy startet på konservatoriet i Paris allerede som tiåring, og eksperimenterte mye med dissonanser i musikken sin, dog litt utenfor pensum i studiene. Ved verdensutstillingen i Paris i 1889 hørte han indonesisk gamelanmusikk for første gang, med helt andre tonearter, rytmikk og melodier enn vestlig klassisk musikk. Rundt samme tid besøkte han Bayreuth for å høre Wagner’s banebrytende operaer med sin emosjonalitet og harmoniske spenninger. Begge opplevelsene har senere hatt stor påvirkning på franskmannens egne komposisjoner.

Debussy arbeidet på La Mer ved forrige århundreskifte, i Eastbourne ved den engelske kanalen, der han hadde søkt tilflukt med sin elskerinne i påvente av at skilsmissen fra sin kone skulle komme i orden. Debussy tilbrakte lite tid av sitt liv ved havet, men brukte hovedsakelig malerier og litteratur som inspirasjonskilde for komposisjonene sine. Selv om premieren skulle bli noe overskygget av den offentlige skandalen i privatlivet hans, ble La Mer etter hvert et av hans mest fremførte verk. Det har hatt en stor innvirkning på musikkhistorien, både med instrumentering og med harmoniske vendinger.

Den internasjonale pressen hentet frem superlativene da Lindbergs Konsert for orkester fikk sin premiere i 2003. Dette verket bidro til å sette Lindberg på kartet som en av dagens viktigste samtidskomponister. Orkesterstemmene er virtuose, her gis alle instrumenter muligheten til å være solister. Energien i verket har blitt sammenlignet med Vårofferet av Stravinsky, som SSO fremførte våren 2016, men også med kompleksiteten i Messiaen’s Turangalîla symfoni. Den brutale råskapen i messingen kontrasteres elegant mot lyriske passasjer med altfløyte og strykere, og gjør konserten fascinerende å lytte til.

 

Bli igjen etter kveldens konsert og få med deg Kammerherrene i foajeen!

I kveld inviterer vi publikum til å bli igjen litt lenger. Umiddelbart etter symfonikonserten spiller Kammerherrene opp i foajeen, og lover egne og andres låter med humor og innlevelse.

Bak navnet skjuler seg et solid knippe musikere fra byens popmusikkelite: Espen Hana, Alexander Flotve, Øyvind Grong og Stene Osmundsen.

Gratis adgang. Baren i foajéen holder åpent.

Velkommen!