SSO Hovedserien: Klanger fra den nye verden

Thursday 02. February 202302. Feb 2023 19:30 Buy

Fartein Valen
TICKETS KR 85 - 560 (INCL. SERVICE FEE)Dvoráks symfoni «Fra den nye verden», William Dawsons Negro Folk Symphony og noeså sjeldent som Tubakonsert med et av landets største blåsertalenter, August Schieldrop.

William Dawson (1899-1990) er ikke særlig kjent i Norge. I hjemlandet, USA, fikk han etter hvert sin utdannelse og skrev både orkester- og korverk. Hans Negro Folk Symphony ble ferdigstilt i 1934, men får altså sin skandinaviske (!) urfremføring i kveld. Leopold Stokowsky sto for førstefremførelsen høsten 1934. Men det varte til Neeme Järvi fremførte verket i 2001 at det ble kjent i Europa. Verket ble revidert i 1952, med afrikanske rytmer inspirert av Dawsons reise til Vest-Afrika. De tre satsene har titler som taler for seg selv. Dawson sier selv at verket var et forsøk på å ivareta tapte elementer som var blitt slavebundet utenfor hjemlandet.

John Williams er først og fremst kjent for filmmusikk, men har også skrevet mange verk for orkester. Hans Tubakonsert (1985) ble skrevet til 100-årsjubileet til Boston Pops. Det er en spenstig konsert hvor intensiteten topper seg i den klart interessante sistesatsen. August Schieldrop har selv uttrykt ønske om å bidra til at tuba brukes mer som soloinstrument og vise alle at tubaen også kan synge. I kveld skal han la tubaen utfolde seg sammen med orkester.

Den store Niende symfoni e-moll («Fra den nye verden») av Antonín Dvorák var komponistens siste verk og ble skrevet i New York i 1893. Komponering falt lett for Dvorák; man tilla ham tidlig en «himmelsk naturlighet». Mens Dvorák tidligere hadde brukt elementer fra tsjekkisk folklore, men aldri med sitater, hadde han i Amerika hørt både på de sortes musikk og på indianermusikk. Elementer av dette er til stede i hans Niende, men igjen uten å sitere. Han sammensmelter elementene, slik som tidligere, med en klassisk-romantisk form. Resultatet blir nye klangvirkninger i et verk som ble hans mest populære. Temaene blir utviklet i frie varianter; hovedtemaet i første sats, som forberedes i den langsomme innledningen, kommer igjen i de tre neste satsene på markante steder. Denne sykliske sammenbindingen kulminerer mot slutten i en storartet effekt som hos tilhøreren kan forbindes med det sublime.

PROGRAM
William Dawson: Negro Folk Symphony – Skandinavisk urfremføring
John Williams: Tubakonsert
Antonín Dvorak: Symfoni nr. 9 ‘Fra den nye verden’

MEDVIRKENDE
Aage Richard Meyer, dirigent
August Schieldrop, tuba

VARIGHET
Ca. 1 time og 30 minutter, inkludert pause

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk

#Hovedserie #stavanger symfoniorkester #Vår2022 #Vår2023