SSO Hovedserien: Den store orgelsymfonien

Thursday 17. November 202217. Nov 2022 19:30 Buy

Fartein Valen
TICKETS KR 85 - 560 (INCL. SERVICE FEE)Kenins åttende symfoni får norsk urfremførelse, og det blir en kveld for orgelelskeren.

Talivaldis Kenins (1919-2008) skrev åtte symfonier. I kveld får vi høre hans Åttende; den er fra 1986, men er en norsk urfremførelse. Kenins sier selv at slagverket spiller en stor rolle for symfonien; uten det ville den ikke ha blitt til. Men denne hans «Sinfonia concertata» er for orgel og orkester. Førstesatsen bygger seg opp inntil orgelet kommer inn og på subtil måte vever seg sammen med orkesteret. Verket stiller store krav til organisten, både teknisk og med henblikk på registrering. Noen ganger i verket mener vi å høre Poulenc fra hans orgelkonsert, andre ganger Ravel. Preget av skjønnhet og dybde er koralen, en largo som er en slags kjerne i verket. Siste del er en toccata full av energi, der slagverket spiller en vesentlig rolle.

Symfoni nr. 3 i c-moll av Camille Saint-Saëns (1835-1921) kalles Orgelsymfonien (1885/86). Symfonien er viet Franz Liszt, og Saint-Saëns selv vurderte verket høyt. Tittelen «orgelsymfoni» kan være noe villende for dette verket, for orgelet kommer bare inn i 2. og 4. sats som en forsterkning og klanglig berikelse av det kjempeoppbud av instrumenter som verket inneholder. Symfonien er i fire satser, men disse er forbundet gjennom motivene – ett av disse er det gregorianske Dies irae (Vredens dag) som kommer kraftfullt igjen mot slutten. I den langsomme satsen blander orgelet seg fint med strykere, horn og tromboner, mens trio-delen i scherzoen har ville utbrudd. I siste sats har så orgelet en kraftfull inntreden i strålende C-dur, mens verket mot slutten lar orgel, klaver og harpe inngå med det øvrige instrumentarium til en egenartet klangrus. Man kan forstå at Saint-Saëns satte dette verket høyt.

PROGRAM

Ørjan Matre: Lyriske stykker, etter Grieg
Talivaldis Keninš: Symfoni nr. 8 – Sinfonia Concertata for orgel og orkester – Norsk urfremføring
Camille Saint-Saëns: Symfoni nr. 3 «Orgelsymfonien»

MEDVIRKENDE
Andris Poga, dirigent
Iveta Apkalna, orgel

VARIGHET
Ca. 1 time og 30 minutter, inkludert pause

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk Orgel

#Hovedserie #Høst2022 #stavanger symfoniorkester #Vår2022