SSO Hovedserien: Debussys Faun og Wallins Urbane Fortellinger

torsdag 20. januar 202220. jan 2022 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 85 - 560 (INKL. SERVICEAVGIFT)Stykket av Debussy som innleder konserten i kveld, var det han for alvor slo gjennom med. Wallins verk utforsker det som ligger under byens hud, mens Dukas er representert med et verk vi ikke hører for ofte.


PROGRAM

Debussy: Faunens ettermiddag
Rolf Wallin: Under City Skin
Dukas: Symfoni i C-dur

MEDVIRKENDE
Marc Soustrot, dirigent
Lars Anders Tomter, bratsj
Rolf Wallin, Composer-in-Residence

Claude Debussy fikk, som den eneste musiker, tilgang til de berømte «tirsdagskveldene» hos dikteren Stéphane Mallarmé. Bekjentskapet med ham fikk Debussy til å skrive musikk til et av hans dikt, Prélude à l’après-midi d’un faune (Forspill til en fauns ettermiddag); urfremførelsen fant sted i 1894. Mallarmés dikt handler om en faun som i middagsheten på Sicilia hengir seg til erotiske drømmerier. Om han virkelig får tak i de nymfene han begjærer, ender i det uvisse. Det samme skjer med musikken: Fløytemelodien helt i begynnelsen er så svevende at lytteren straks spør seg hvordan orkesteret kan gi den en bakgrunn. Men det lykkes Debussy; gjennom lys og skygge, med sarte spenninger og harmonikk skaper han atmosfærer og vibrerende, sanselige klanger som stadig varieres. Hovedstemmene ligger nesten utelukkende i treblåserne. Det er korte, kretsende melismer (grupper av toner), og høydepunktene virker som korte pust og ikke som grandiose aksenter.

Rolf Wallin er en av de fremste norske komponister i sin generasjon. Han får ofte bestillinger fra kjente orkestre og musikere. Under City Skin er fra 2009 og ble bestilt av kammermusikk-festivalen i Risør. Vi hører dagens urbane lydbilder i dette verket, men Wallin sier selv at han griper tilbake til mytologien. Til middelalderens bestiarier, den tids bøker om dyr, med utførlige beskrivelser, bilder og fabler. Og kanskje, sier Wallin, har vi i vår urbane jungel ubevisste relasjoner til slike mytologiske tegn og historier.

Paul Dukas sin musikk er det vanskelig å gi noen stilistisk karakterisering. Han var ytterst selvkritisk, noe som hindret ham i å komponere over lengre perioder. Hans mest kjente verk er Trollmannens læregutt med undertittelen scherzo etter en ballade av Goethe. Symfoni i C-dur ble skrevet et par år før dette kjente verket, i 1895-96. Skal man sammenligne verket med andre, må det være med César Franck. Orkestreringen er mesterlig gjort i dette verket, som inneholder mange iørefallende melodier, men alltid innenfor en stram form.

VARIGHET
Ca. 1 time og 45 minutter, inkludert pause.

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk

#Hovedserie #stavanger symfoniorkester #Vår2022