SSO Hovedserien: Clara og Robert

Thursday 09. February 202309. Feb 2023 19:30 Buy

Fartein Valen
TICKETS KR 85 - 560 (INCL. SERVICE FEE)En kveld dedikert til ekteparet Schumann, et livslangt musikalsk partnerskap som fortsatt setter spor.

Robert Schumann (1840-56) skrev fire symfonier. Den første har tittelen «Vårsymfonien», skrevet i en periode som Schumann selv karakteriserer som lykkelig (i 1841). Det er en vårlig atmosfære som bruser mot oss i begynnelsen av denne Symfoni nr. 1 i B-dur. Symfonien ble skrevet ut på utrolige fire uker. Den hadde opprinnelig overskriftene «Vårens begynnelse — aften– glad elskovlek– full vår». Men Schumann lot dette være, for å skrive en absolutt musikk uten kommentar. Det er ingen indre utvikling i dette verket; her er det stemninger som skifter i hver sats. Særlig i tredje sats, scherzoen, har vi å gjøre med et «poetiserende karakterstykke» med motsetningsfulle temaer: lidenskapelig, lyrisk og dansende. Finalen kan vi høre som en hymne til våren.

Clara Schumann (1819-96) skrev som 16-åring en klaverkonsert i a-moll. Sammen med hennes romanser for fiolin og klaver og klavertrioen i g-moll blir den fremdeles spilt i konsertsalen. Som pianist –hun debuterte som ni-åring – var hun en av sin tids fremste, kjent for sitt kraftfulle og sangbare spill. Som mor til åtte fikk hun likevel tid til å komponere innimellom sine mange konsertreiser. Konsertsatsen i f-moll (1847) kunne ha blitt hennes andre klaverkonsert, men også førstesatsen forble et fragment. Satsen ble fullført og instrumentert av belgieren Jozef De Beenhouwer.

Det var Leonard Bernstein som i sin tid viste at Robert Schumanns Andre symfoni i C-dur ikke var et uselvstendig verk. Tolket med innstendighet, kontraster og med en Bruckner-aktig mystikk, viser verket noe helt annet. Bare hør hvordan det kraftfullt lysende trompettemaet vokser ut av det mystisk brusende halvmørke! Og så kommer det igjen i slutten av satsen samt på slutten av verket. Etter den briljante scherzoen kommer en langsom sats som står som et emosjonelt midtpunkt i verket; det er et slags nattstykke eller en romanse som uventet refererer til Bach. Også finalen har noe uventet over seg, der den to ganger siterer et tema fra Beethovens lied-syklus An die ferne Geliebte: «Så ta dem imot, disse sanger».

PROGRAM
Robert Schumann: Symfoni nr. 1
Clara Schumann: Konsertsats i f-moll
Robert Schumann: Symfoni nr. 2

MEDVIRKENDE
Jan Willem de Vriend, dirigent
Marianna Shirinyan, klaver

VARIGHET
Ca. 1 time og 30 minutter, inkludert pause

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk

#Hovedserie #stavanger symfoniorkester #Vår2022 #Vår2023