SSO: Frank Peter Zimmermann med Tysk Romantikk

Thursday 28. January 202128. Jan 2021 19:30 Buy
Friday 29. January 202129. Jan 2021 19:30 Buy
Cancelled

Fartein Valen
TICKETS KR 120 - 425 (INCL. SERVICE FEE)Viktig informasjon til deg som har billett til SSO: Frank Peter Zimmermann med Tysk Romantikk, fredag 29. januar 2021:

Pga. restriksjonene i den lokale Covid-19-forskriften og en samlet vurdering av smittesituasjonen, blir denne konserten dessverre avlyst. Kjøpte billetter refunderes. Dersom du kjøpte på nettet, refunderer vi direkte til kortet du betalte med og du behøver ikke kontakte oss. Ble billett kjøpt over disk, ber vi deg kontakte oss på e-post, billett@stavanger-konserthus.no.

Vi beklager avlysning, og håper å se deg her når alt ser litt lysere ut.

Konserten 28. januar planlegges gjennomført. Skulle det bli endringer vil publikum med billetter bli kontaktet umiddelbart.

Vennlig hilsen Stavanger konserthus

***

Claude Vivier var en kanadisk komponist som på brutalt vis ble myrdet i Paris 7. mars 1983. Hans orkesterstykke Orion blir i kveld for første gang oppført her i landet. Etter Schumanns lenge miskjente fiolinkonsert forflytter vi oss til Mendelssohns lysende symfoni nr. 4, Den italienske.

MEDVIRKENDE
Clemens Schuldt, dirigent
Frank Peter Zimmermann, fiolin

PROGRAM
Robert Schumann: Konsert for fiolin
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Symfoni nr. 4 – Italienske

Claude Vivier skrev Orion i 1979. Orion er som kjent et stjernebilde og Orions belte har åtte sterkt lysende stjerner. Dette kommer til uttrykk i Viviers korte orkesterstykke som hørbare lysglimt. Vivier var i sin tid elev av Karlheinz Stockhausen og hadde sikkert sin kosmiske interesse fra ham. I Orion hører vi også at komponisten var blitt inspirert av musikk fra sin langvarige Asia-reise. Vivier varierer en melodi på seks forskjellige måter og med ulikt uttrykk. Melodien hører vi først fra trompeten, som Vivier mener var «dødens instrument i middelalderen», og som han forbinder med Bergmans film Det sjunde inseglet.

Schumanns fiolinkonsert ble skrevet i 1853, men først oppført i 1937. Det var imidlertid Yehudi Menhuin som oppdaget storheten i verket, men som jøde fikk han ikke oppføre det i nazitiden. At dette verket ble komponert kort tid før Schumanns sammenbrudd, er grunnen til at verket ble liggende. Tidens store fiolinist, Joseph Joachim, som verket var skrevet for, fremførte det aldri. Først i de senere år har fiolinkonserten kommet til sin rett, i fremragende tolkninger av Isabelle Faust og Carolin Widmann. Når vi hører konserten, virker det som at alle satser har et langsomt tempo, selv om de følger skjemaet for hurtig-langsom-hurtig. Sentralt i verket står det som er blitt kalt solistens «indre monolog» i den langsomme satsen. Den er et slags intermezzo, sangbar og vakker, med harmonisk rike forbindelser. Siste sats krever det ytterste av solisten.

Mendelssohns Fjerde var en frukt av hans Italia-opphold, og han beskriver denne tiden med ordene «den høyeste livsglede jeg kunne tenke meg». Kompositorisk stemmer alt i dette verket. Mendelssohn var genial når det gjaldt å forme et verk og et melodisk oppkomme. Begynnelsen på Den italienske gir oss inntrykk av at vi blir hevet opp, flyr over Alpene, fri som en fugl. Og verkets toneart, A-dur, hadde for ham lyseblå farge. Siste sats heter «Saltarello», en særdeles hurtig napolitansk dans i moll. En musikalsk virvel preger mye av symfonien, også slutten.

Nummererte plasser
Til denne konserten selges kun nummererte sitteplasser.

Det skal være trygt å besøke oss
Vi gjør det vi kan for at det skal være trygt å besøke oss, og alle arrangement gjennomføres i henhold til nasjonale myndigheters pålegg om smittebegrensende tiltak. Vi har blant annet redusert antall tilgjengelige billetter, slik at vi kan ha god plass og overholde regelen om 1-meters avstand. Vi ber alle våre gjester om å følge hygienerådene fra Folkehelseinstituttet. Les mer om hvordan Covid-19 påvirker virksomheten vår her.

VARIGHET
1 time 30 minutter, inkludert pause.

ARRANGØR
Stavanger Symfoniorkester

Klassisk Stavanger Symfoniorkester Symfoni