Sjostakovitsj’ femte med BFUng (Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester)

søndag 19. april 202019. apr 2020 18:00 Kjøp
Avlyst

Fartein Valen
BILLETTER KR 100 - 300 (INKL. SERVICEAVGIFT)Viktig informasjon til deg som har billett til Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester 19. april 2020:

Pga. koronasituasjonen blir denne konserten dessverre avlyst. Vi refunderer billettprisen ekskl. avgift. Dersom du kjøpte billetter på nett, refunderer vi direkte til kortet du betalte med og du behøver ikke kontakte oss. Ble billett kjøpt over disk i Stavanger konserthus, tar du kontakt med oss direkte på telefon 51 53 70 00 (valg 1), eller på e-post billett@stavanger-konserthus.no. Husk å oppgi ditt ordrenummer og kontonummer.

Vennlig hilsen Stavanger konserthus

***


Stortalentet Johan Dalene framfører Jean Sibelius’ virtuose og romantiske fiolinkonsert. Konserten står i skarp kontrast til Dmitri Sjostakovitsj’ mest kjente symfoni spekket med underliggende budskap.

Medvirkende:
Okko Kamu dirigent
Johan Dalene fiolin
Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Program:
Knut Vaage: Tjat
Jean Sibelius: Fiolinkonsert
Dmitri Sjostakovitsj: Symfoni nr. 5

Johan Dalene er født i 2000 og har allerede vunnet en rekke internasjonale konkurranser og spilt med flere skandinaviske orkestre. Jean Sibelius var selv en habil fiolinist og han la ikke instrumentet på hyllen da han satset på komposisjon. Hans kjærlighet til instrumentet skinner gjennom hele det virtuose verket.

Sjostakovitsj’ femte symfoni er i dag hans mest kjente, og ble en umiddelbar suksess, både kunstnerisk og politisk, da den første gang ble framført i 1937. Den varme mottakelsen var avgjørende for Sjostakovitsj, som året før fikk sin musikk fordømt av Stalin etter at han ble frastøtt av Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth av Mtsensk. Historien bak symfonien er kanskje velkjent, men er likevel viktig å fortelle. Hva symfonien egentlig inneholder av budskap er vanskelig å si, men den hadde elementer i seg som sovjetmakten likte samtidig som vi finner spor av melankoli, sarkasme og ironi.

Kveldens program åpner med Knut Vaages Tjat som ble bestilt av Bergen Filharmoniske Orkester. Verket ble urfremført av orkesteret i oktober 2005, som så spilte det igjen for en fullsatt Carnegie Hall i 2007.

Det sier mye om den flotte utviklingen i BFUng når størrelser som Lawrence Foster og Okko Kamu gjerne dirigerer dem. Kamu kan se tilbake på en fantastisk karriere verden over, etter at han startet som fiolinist og konsertmester i Helsinki, vant den første Karajan-dirigentkonkurransen, og var Oslofilharmoniens sjefdirigent fra 1975 til 1979.

Arrangør: Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester

Klassisk Symfoni