Recital med Andsnes og Goerne: Die Schöne Müllerin

søndag 11. februar 202411. feb 2024 18:00 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 360 - 480 (INKL. SERVICEAVGIFT)Møt to av verdens mest anerkjente klassiske musikere i en eksklusiv recital i Fartein Valen.
Bli med inn i den subtile og følelsesladde verdenen til Franz Schubert, en pioner blant romantikerne, og mester av den tyske lied-tradisjonen. Schubert etterlot seg en bemerkelsesverdig arv av rike harmonier, utvidet bruk av klassiske former og en uendelig gave for melodi.

Schuberts komposisjoner kombinerer melodisk raffinement med strukturell dybde. Han var blant de første komponistene som omfavnet den sykliske tilnærmingen til sang, som “Die Schöne Müllerin” fra 1823 er et eksempel på. Strukturen vitner om Schuberts evne til å skape en sammenhengende helhet, hvor hver sang representerer et nytt øyeblikk i et overordnet musikalsk drama.

“Die Schöne Müllerin” er en syklus på 20 sanger basert på tekster av Wilhelm Müller. Gjennom disse musikalske fortellingene forener Schubert følsom melodi med storformens krav.

Sangene beveger seg fra livlig optimisme til fortvilelse og tragedie. Ved starten av syklusen vandrer en ung svenn glad gjennom landskapet. Han kommer over en bekk som han følger til en mølle, der han forelsker seg i møllerens vakre datter (“Müllerin” i tittelen). Hun er utilgjengelig for ham, siden han bare er en svenn. Svennen forsøker å imponere henne, men responsen hennes virker nølende. Etter hvert flytter vandrer følelsene hennes over til en jeger kledd i grønt, fargen på et bånd han ga jenta. I sin fortvilelse opplever svennen en besettelse med denne fargen, etterfulgt av en overdreven dødssfantasi der blomster spirer fra graven hans for å uttrykke hans evige kjærlighet. Til slutt gir den unge mannen opp alt håp, og antas å drukne seg selv i bekken. Den siste sangen er en vuggevise sunget av bekken.

På denne konserten gir Leif Ove Andsnes og Matthew Goerne liv til syklusen, og som publikum får vi en unik mulighet til å fordype oss i Schuberts musikalske landskap.

PROGRAM
Franz Schubert (1791-1828):
Die schöne Müllerin, D 795 (1823)

MEDVIRKENDE:
Leiv Ove Andsnes, klaver
Matthias Goerne, baryton

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester
Varighet: Ca. 1 time

Kammermusikk Klassisk

#stavanger symfoniorkester #Vår2024