Poesikonsert

Sunday 22. September 201922. Sep 2019 18:00 Buy

Fartein Valen
TICKETS KR (INCL. SERVICE FEE)Hent ut gratisbilletter ved å klikke på kjøp-knappen. 


Mansur Rajih, forfatter
Manal Al-Sheikh, forfatter
Øystein Martinsen, norsk opplesning
Maria Aano Reme, norsk opplesning

Kammerorkester fra SSO

Sjostakovitsj: Kammersymfoni i c-moll, 1.sats
Grieg: Holberg Suite
Sjostakovitsj: Kammersymfoni i c-moll, 4.sats
MacMillan: Memento for strykekvartett
Sjostakovitsj: Kammersymfoni i c-moll, 5.sats

Med støtte av Steensland-stiftelsen.

I samarbeid med Kapittel og ICORN inviterer SSO til Poesikonsert med fribyforfatterne Mansur Rajih og Manal Al-Sheikh.

I samarbeid med Kapittel-festivalen og ICORN inviterer Stavanger Symfoniorkester til Poesikonsert med fribyforfatterne Mansur Rajih og Manal Al-Sheikh. SSO ønsker å bidra til bevisstgjøring om vårt felles ansvar for å utvikle demokratiet med frie ytringer og kritisk tenkning. Ytringsfriheten er under stort press og vi vil slå et slag for det frie ord sammen med to kunstnere som vet hva det vil si å være frarøvet nettopp friheten sin. Kammerorkester fra SSO fremfører musikk av Sjostakovitsj, Grieg og McMillan.

MEDVIRKENDE
Mansur Rajih (1958) er en forfatter og menneskerettighetsaktivist fra Jemen. Han var president for den jemenittiske Studentunionen og et framskutt medlem av Den Nasjonale Demokratiske Front, det viktigste opposisjonspartiet i Jemen. To dager etter at han hadde giftet seg i 1983 ble han arrestert av de nasjonale sikkerhetsstyrkene, og det ble fabrikkert en tiltale mot ham for drap. Han ble dømt til døden, torturert og satt fengslet i femten år. Diktene hans ble smuglet ut av fengselet og trykt i aviser over hele den arabiske verden. Etter et langvarig internasjonalt press fra blant annet Amnesty og Pen International, ble han løslatt i 1998. Han har utgitt blant andre Min brors smerte (2008), Langt borte: Så nær (2003) og Horoskop: Fengsel Horoskop: Kjærleik (2000) på Cappelen Damm. Rajih kom til Stavanger som gjesteforfatter i 1998 og er bosatt sammen med familien sin i Stavanger.

Manal Al-Sheikh er poet og journalist fra Ninive i nord-Irak. Hun er utdannet ved College of Arts på Mosul universitet. Manal Al-Sheikh har vært svært aktiv i den arabiske forfatterunionen side 1993, og har gitt ut egne diktsamlinger og redigert en antologi med moderne irakisk poesi. Hun har blant annet utgitt Inhirafut-tawabeet (The Deviation of Coffins) i 1996, Umaraur-ruaa (Princes of Imaginative Visions) i 2007, Assfar Alo’zlah (Books of Seclusion) i 2008 og belnoktati elhamra tahta einhi elyousrah (with the red dot under his left eye) i 2009. Manal Al-Sheikhs arbeid er oversatt til mange språk, blant annet norsk, engelsk, italiensk og fransk. Som kvinnelig journalist var hun svært utsatt for trusler fra grupper som verken ønsket ytringsfrihet eller likestilling. Hun kom til Stavanger som gjesteforfatter gjennom fribynettverket ICORN i 2009 og er nå bosatt her.

OM ICORN
International Cities of Refuge Network (ICORN), ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger kulturhus. Forfattere i mange deler av verden utsettes for trusler og forfølgelse. Internasjonale PEN rapporterer hvert år rundt 1 000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere. Dette er forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg sin grunnleggende rett til å ytre seg. ICORN tilbyr forfulgte forfatter et fristed, hvor de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å frykte for å bli sensurert eller kneblet. ICORN formidler forfattere til fribyene, og bidrar til kommunikasjon mellom fribyene og forfatterne som til enhver tid er en del av nettverket. Det finnes i dag 70 fribyer i verden som er tilknyttet ICORN, i Europa, USA og Latin-Amerika.

Varighet: Ca. 1 time, ingen pause.

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

Andre Kammermusikk Klassisk Musikk Stavanger Symfoniorkester