Orgelkino: Metropolis

søndag 05. mai 201905. mai 2019 19:00 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 100 - 150 (INKL. SERVICEAVGIFT)Fritz Langs monumentalfilm fra 1927 parer urban futurisme med sosialt opprør.

Gjennom to og en halv time følger vi den unge Freder, intetanende sønn av en kynisk industrileder, gjennom en prosess av oppvåkning og bevisstgjøring. Den unge kvinnen Maria dukker opp med en gruppe arbeiderbarn, og vekker Freders interesse. Dette starter en vandring som fører ham ned til skjulte og skremmende sider av samfunnet.

Filmen er kjent for sin fantastiske design som fremstiller fremtidsvisjonen av en lagdelt storby. Rike forretningsmagnater styrer verden fra toppetasjene mens arbeiderne slaver for en enorm maskin i undergrunnen. En robot vil også etterhvert spille en sentral rolle.

Orgelkino er blitt et populært konsept i Stavanger konserthus. Det innebærer at filmen vises på storskjerm, og organisten styrer instrumentet fra spillebordet på siden av scenen. Orgelmusikken skapes spesielt for denne kvelden. I tilfellet Metropolis vil Nils Henrik Asheim også bruke orgelets nye muligheter til datastyring via MIDI – slik at organisten altså spiller mot seg selv.

Vi viser den restaurerte versjonen av filmen fra 2010, som inkluderer materiale som tidligere var fjernet på grunn av filmens lengde.

Varighet: Ca. 2 timer og 30 minutter
Arrangør: Stavanger konserthus

Klassisk Student