Nasjonalballetten: En kveld med Balanchine

torsdag 14. september14. sep 19:00 Kjøp
fredag 15. september15. sep 19:00 Kjøp

Zetlitz
BILLETTER 200.00 - 520.00 NOK (INKL. SERVICEAVGIFT)Velkommen til en sjelden vakker ballettaften i Konserthuset!
Fire klassiske balletter av den legendariske koreografen George Balanchine, til musikk av Tsjajkovskij og Stravinskij står på programmet når vi inviterer til ballett med Nasjonalballetten på scenen og Stavanger Symfoniorkester i orkestergraven i Zetlitz.

See the music, hear the dance

George Balanchine omtales ofte som » mesternes mester».  Hans dans er musikk, sies det. Det er ingen handling eller budskap, men musikk og bevegelser som smelter sammen. Denne kvelden byr Nasjonalballetten på tre ulike koreografier, fra det romantiske og utsøkt vakre til det rå: Serenade, Agon og Tema & Variasjoner.

Serenade er et av Balanchines hovedverk og en signaturballett for New York City Ballet. Uendelig vakkert, med elegante linjer, dansere i chiffon og et orkester som spiller Pjotr Tsjajkovskijs kjente Serenade for strykere i C-dur.

Også atletiske Agon er ansett som et av Balanchines viktigste verk. Tittelen er gresk for styrkeprøve eller konkurranse, og her er det presisjon, dynamikk og vitalitet som gjelder. Musikken er mer kompleks, skrevet av Igor Stravinskij for nettopp denne balletten.

Kvelden avsluttes på storslått vis til Tsjaijkovskijs Orkestersuite nr. 3 og balletten Theme & Variations, som gir assosiasjoner til Balanchines keiserlige Russland. Balanchine ble født i St. Petersburg i 1904 der han gjorde stor karriere, før han i 1933 flyttet til USA og nå regnes som grunnleggeren av amerikansk ballett. Velkommen til en musisk reise på tåspissene!

 

Koreografi George Balanchine ©The George Balanchine Trust

Lysdesign Perry Silvey

Musikalsk ledelse Per Kristian Skalstad 

Medvirkende Nasjonalballetten, Stavanger Symfoniorkester

Program:

Serenade
Musikk Peter Tsjajkovskij

Agon, pas de deux
Musikk Igor Stravinsky 

Tschaikovsky Pas de Deux
Musikk Peter Tsjajkovskij

Theme and Variations
Musikk Peter Tsjajkovskij

 

Arr. Stavanger konserthus