Messiaen Complete

OLIVIER MESSIAENS SAMLEDE ORGELMUSIKK PÅ ÉN DAG

HISTORISK KONSERT I STAVANGER

Mange mener at Olivier Messiaen er den største orgelkomponisten etter Bach. Med inspirasjon fra forskjellige kilder som fuglesang, indiske rytmer, glassmalerier og religiøs mystikk utviklet han et eget univers av klang som aldri slutter å fascinere. 110 år etter Messiaens fødsel vil Stavanger konserthus presentere hans samlede orgelverk på én dag.

KONSERTEN FINNER STED I TO SALER PARALLELT 

Publikum kan fritt bytte plass mellom disse. I den ene salen (Fartein Valen) spilles musikken på orgelet, og publikum sitter som på en vanlig konsert. Lyden blir overført til den andre salen (Zetlitz), med ulike lounge-områder hvor publikum kan bevege seg omkring, sitte eller legge seg ned. På denne måten kan hver enkelt tilpasse sin egen opplevelse av musikken. Videoprojeksjon og lysdesign fargelegger opplevelsen i begge salene, inspirert av Messiaens sterke forhold til visuelle inntrykk.

EN NI TIMERS TOTALOPPLEVELSE

For én billett får du adgang til to konsertsaler og ni timers totalopplevelse fra kl. 15:00 til midnatt. Et slikt «Messiaen minutt for minutt» konsept har aldri vært gjort før. Det blir en unik anledning til å dykke ned i dette livsverket som ble til mellom 1928 og 1984. Velkommen til å delta i et tidløst musikalsk univers, i spennet mellom det dramatisk intense og det himmelsk meditative.

Program

15:00
Jennifer Bate
Prélude pour orgue
Offrande au Saint Sacrement
Le banquet céleste
Diptyque
Apparition de l’Église Éternelle

15:55
Thomas Ospital
La Nativité du Seigneur

17:10
Lidia Książkiewicz
Verset pour la fête de la dédicace
Monodie
L’Ascension

18:00
Kåre Nordstoga
Les corps glorieux

19:00
Thomas Lacôte
Messe de la Pentecôte

19:40
Nils Henrik Asheim
Livre d’orgue

20:40
James McVinnie
Méditations Sur Le Mystère De La Sainte Trinité

22:05
Colin Andrews
Livre du Saint Sacrement

Sideprogram

04. november kl. 18:00
Messiaen Vorspiel – Asheim/Sandelson, på scenen i Fartein Valen
Les mer

13. november kl. 19:30
Komponistenes Selfie: Olivier Messiaen, Norsk Lydinstitutt, Bjergsted
Les mer

16. november kl. 18:30
Jennifer Bate: «Messiaen and the Organ», VIP-rommet, Stavanger konserthus
Les mer

17. november kl. 11:00
Seminar: New angles on Messiaen, Norsk Lydinstitutt, Bjergsted
Les mer

Olivier Messiaen, 1930.

OLIVIER MESSIAEN

Olivier Messiaen ble født i Avignon 10. desember 1908 og vokste opp i Nantes og Paris. Han ble elev ved Paris-konservatoriet da han 11 år gammel kom med familien til Paris og hadde her blant andre Marcel Dupré som orgellærer. 22 år gammel ble Messiaen organist ved Trinité-kirken, hvor han fortsatte å spille helt fram til sin død.

Etter det tyske angrepet på Frankrike i 1940 satt han en tid i krigsfangeleir, hvor han skrev sitt kanskje mest kjente verk Kvartett for tidens ende (1941). Andre høydepunkter i hans produksjon er klaververket Vingt regards sur l’enfant Jésus (1944), Turangalîla-symfonien (1948) og operaen Saint François d’Assise (1983).

Farger, fuglesang og indiske rytmer er blant elementene som Messiaen utviklet sitt høyst personlige tonespråk fra.  Hans orgelmusikk, komponert over en periode på mer enn 50 år, danner ett av de viktigste bidragene til dette repertoaret i det 20.århundre.

Fra 1942 til 1978 var han professor ved Paris-konservatoriet, og her øvde han stor innflytelse på flere generasjoner komponister og musikere. Messiaen giftet seg i 1961 med pianisten Yvonne Loriod, som ble en viktig tolker og ambassadør for hans musikk. Messiaen besøkte Norge i 1986. Han døde 28. april 1992.

Musikken framføres av åtte internasjonale organister:

Jennifer Bate (UK)

Få er vel mer fortjent til betegnelsen internasjonal autoritet på Messiaen enn Jennifer Bate. Hun arbeidet tett på komponisten i de siste 20 årene av hans liv, og var en av hans favorittutøvere. Hun har spilt inn Messiaens samlede verk, og var også den som i 1995 innviet Messiaen-festivalen i komponistens egen kirke, Trinité i Paris.

Thomas Ospital (FR)

Allerede før fylte 30 år har Thomas Ospital rukket å opparbeide en imponerende merittliste. I dette inngår internasjonale priser, undervisningsaktivitet, improvisasjon til stumfilmer, stillingen som organist ved Saint-Eustache i Paris, og sist men ikke minst organistjobben ved konserthusorgelet i Radio France.

Lidia Książkiewicz (PL/FR)

Den virtuose polske organisten Lidia Książkiewicz har vunnet en rekke internasjonale konkurranser både som pianist og organist. Hun underviser nå ved konservatoriet i Strasbourg, og organist i katedralen i Laon, Frankrike.

Kåre Nordstoga (NO)

Blant de aktive norske organistene er Kåre Nordstogas internasjonale karriere i særklasse. Han studerte bl.a. med David Sanger i London. Han har vært organist i Oslo Domkirke siden 1994. Han har gjort en rekke CD-innspillinger, bl.a. av Franck og Widor på franske historiske instrumenter, og av Bach på historiske orgler i Tyskland.

Thomas Lacôte (FR)

Etter å ha vært organist i katedralen i Bourges overtok Thomas Lacôte stillingen som Olivier Messiaen tidligere hadde ved Trinité-kirken i Paris. Han er selv aktiv som komponist og improvisatør, og er professor i analyse ved Paris-konservatoriet. Lacôte har også drevet forskningsarbeid på Messiaens musikk.

Nils Henrik Asheim (NO)

Organist ved orgelet i Stavanger konserthus har siden innvielsen i 2013 vært Nils Henrik Asheim, kjent som komponist av samtidsmusikk i mange sjangere. I Stavanger konserthus står han bak et konsertprogram som utvikler nye innfallsvinkler til bruk av orgelet.

James McVinnie (UK)

Det unge britiske stjerneskuddet James mcVinnie har vært assistent ved bl.a. St.Pauls Cathedral og Westminster Abbey, og gjorde sin debut i Royal Festival Hall i 2014. Han er kjent for sine mange samarbeid med komponister (bl.a. elektronika-artisten Squarepusher), har spilt solokonsert i Walt Disney Hall og opptrådt med LA Philharmonic under Esa-Pekka Salonen.

Colin Mark Andrews (UK/USA)

Colin Andrews er en veteran i forbindelse med Messiaens orgelmusikk. Den britiske organisten studerte bl.a. hos Lionel Rogg og hos Gillian Weir. Han er nå professor ved Indiana University og musikalsk leder ved First Presbyterian Church, Columbus. Andrews har spilt inn Messiaens samlede verk og er æresmedlem i “Association Grand Orgue Trinité Messiaen”.

Støttet av Norsk Kulturråd og Institut Français