SSO Klassikerserien: Ravels fantasireiser

Friday 27. September 201927. Sep 2019 19:30 Buy

Fartein Valen
TICKETS KR 80 - 545 (INCL. SERVICE FEE)Denne konserten inngår i Klassikerserien. Kjøp abonnement her.


Musikkhistorien har fostret noen genier som hver på sitt vis fullendte sin stilperiode. Bach fullendte barokken. Mozart fullendte wienerklassisismen. Brahms fullendte den klassiske romantikken, mens Wagner, Mahler og R. Strauss står igjen som eksponenter for høyromantikken; i Frankrike står Debussy som den soleklare mester innen impresjonismen. 

Medvirkende:
Marc Soustrot, dirigent
Siobhan Stagg, sopran

Program:
Ravel: Rhapsodie espagnole
Ravel: Sheherazade
Musorgskij/Ravel: Bilder på en utstilling

Samtidig finner vi komponister som ikke kan defineres inn på en spesifikk plass langs denne tidslinjen: De som klarte å lage et helt eget uttrykk. Maurice Ravel er blant de aller fineste eksemplene på slike enestående mestere. Musikken hans er riktignok preget av samtidige kolleger som Fauré og Debussy, men samtidig står nær sagt alt han har skrevet igjen som selvstendige mesterverk bygget på et særegent tonespråk, som tar opp i seg inspirasjon fra både amerikansk jazz, orientalsk musikk og europeiske folketoner.

Ravel sin verkliste ble aldri spesielt lang, men alt han skrev er sublimt instrumentert og formmessig fullkomment; Igor Stravinskij skal ha omtalt ham som “den sveitsiske urmaker” med klar henvisning til den intrikate presisjonen i musikken hans.

Sangsyklusen Sheherazade fra 1904 og orkestersuiten Rhapsodie espagnole fra 1907 er relativt tidlige orkesterstykker fra Ravels hånd. Samtidig er de allerede fullkomment ravelske, med tydelige innslag fra Østen, Orienten og heftige kastanjetter i Rhapsodie espagnole.

Det fire-satsige verket i Rhapsodie espagnole er åpenbart bygget på spanske melodivendinger (Ravels mor var basker, og han næret en dyp fascinasjon for spansk kultur hele livet), men byr samtidig på tonale og rytmiske innslag av både afrikanske og karibiske rytmer. På samme måte er sangsyklusen Sheherazade inspirert av klanger fra Persia. Felles for begge verkene er Ravels blendende instrumentasjonskunst og frodig bruk av klangfargene i et moderne symfoniorkester.

Og det er nok nettopp Ravels fenomenale evne til å instrumentere som har brakt Musorgskijs monumentale klaververk Bilder på en utstilling frem i fremste rekke i det symfoniske repertoaret. Verket skildrer et besøk på minneutstillingen etter den nylig avdøde kunstneren Viktor Hartmann, som var en god venn av Musorgskij.

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

Klassikerserie Klassisk musikk Stavanger Symfoniorkester Student Symfoni