SSO Klassikerserien: Magi og orientalsk eventyr

fredag 26. april 201926. apr 2019 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 75 - 530 (INKL. SERVICEAVGIFT)Corigliano: The Conjurer
Rimskij-Korsakov: Sheherazade 
 
Christian Vasquez, dirigent
Martin Grubinger, slagverk

John Corigliano, født i New York i 1938, viste tidlig en åpenbar begavelse for musikk og etablerte snart en enestående komponistkarriere. «The Conjurer» for slagverk og orkester er et bestillingsverk tilegnet den døve slagverk-virtuosen Evelyn Glennie. I konserten lar Corigliano solisten bearbeide orkestermateriale gjennom tre «lag» i slagverket: De instrumentene som er basert på tre, de som er basert på metall, og til slutt de som er basert på skinn. Slik etablerer han en dialog mellom orkesteret og slagverkets store klangspekter, ifølge ham selv som om solisten (The Conjurer = magikeren) svinger tryllestaven over orkesteret og endrer det klanglige materialet på magisk vis.
 
Etter pausen tar vi steget fra magien inn til det eventyrlige tonediktet Sheherazade, skrevet av russiske Nikolaj Rimskij-Korsakov. Det er ingen tilfeldighet at nettopp Sheherazade ble Rimskij-Korsakovs mest kjente verk, og et av de mest spektakulære i hele det symfoniske repertoaret. Han vokste opp i en aristokratisk familie med lange, maritime tradisjoner, og fra barnsben av næret han en dyp fascinasjon for havet, fjerne himmelstrøk og bøker med orientalske fortellinger. Etter å ha vervet seg til marinen som 12-åring studerte han samtidig klaver og musikk, og det ble tidlig klart at han var usedvanlig musikalsk. 
Sakte men sikkert tok musikken overhånd. Etter et tre-årig marinetokt med klipperen Almaz – der han stort sett satt på lugaren og komponerte – ofret han seg helt for komponistgjerningen, og et professorat ved konservatoriet i St. Petersburg. I 1888 dirigerte han selv urframføringen av verket som byr alt han hadde opplevd gjennom en barndom fylt av drømmer om havet og orienten, en ungdom med stormer og landkjenninger, og hele det mesterlige repertoaret av praktfull forteller- og orkestreringskunst som han tilegnet seg som moden komponist. 
Rimskij-Korsakovs symfoniske dikt over den orientalske eventyrsamlingen Tusen og en natt, der den nygifte Sheherazade (levendegjort gjennom den episke fiolinsoloen) forteller eventyr til sultanen Shahryar (som vi hører stemmen til i solo cello) står igjen som et av de fineste tonediktene noensinne skrevet.

Klassikerserie Klassisk musikk Stavanger Symfoniorkester Symfoni