SSO klassikerserien: I klassisk stil

fredag 17. februar17. feb 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER 75.00 - 530.00 NOK (INKL. SERVICEAVGIFT)Program:

Ravel: Le Tombeau de Couperin
Lebrun: Obokonsert d-moll
Fauré: Pelléas & Mélisande, suite
Prokofjev: Symfoni nr 1 (Klassisk Symfoni)

Dirigent og solist: François Leleux, obo

Til alle tider har det vært vanlig blant komponister å skrive musikk i gammel stil – enten som pastisj eller som en hyllest til gamle mestere. I løpet av kveldens konsert får vi noen glimrende eksempler på dette, komplettert med en konsert som virkelig er fra gammel tid.

Ludwig August Lebrun var den store stjerne-oboisten i andre halvdel av 1700-tallet. Allerede 15 år gammel ble han medlem av tidens mest berømte orkester – det i Mannheim – og på sine turneer sjarmerte han publikum rundt om i Europa med sitt guddommelige obospill. Selvsagt komponerte han en mengde konserter for sitt instrument, og i kveld er det konserten i d-moll fra 1770-tallet som kveldens dirigent/solist har valgt å presentere.

Det virker kanskje som en selvmotsigelse at den unge radikaleren Sergej Prokofjev valgte å skrive sin 1. symfoni i «wienerklassisk stil», men forklaringen er veldig enkel: Unge Sergej vokste opp med en mor som spilte Beethoven-sonater på kveldene, og han hadde – også i studietiden – en stor respekt for de gamle mesterne. Prokofjev mente at dersom Haydn hadde levd på 1900-tallet, hadde han helt sikkert beholdt sin særegne stil, men ville samtidig latt seg influere av nyere strømninger. Og tilføyde: Tenk om min symfoni skulle bli en klassiker…

Maurice Ravel hadde en spesiell forkjærlighet for å transkribere klavermusikk til orkester. Med sin klang-palett kunne han forvandle og opphøye enkle stykker til mesterverk. I sin hyllest til barokk-kollegaen Francois Couperin
– Le Tombeau de Couperin – valgte han fire satser fra en tradisjonell barokk-suite, som så fikk et strøk med Ravels impresjonistiske pensel.

Også Gabriel Fauré hadde nok eldre tiders musikk i tankene da han i 1898 skulle komponere musikk til Maeterlincks klassiske skuespill om Pelléas og Mélisande, og mange vil helt sikkert dra kjensel på den vakre Sicilienne-satsen – en virkelig klassisk favoritt.