SSO Hovedserien: Virtuost for trompet

Thursday 19. September 201919. Sep 2019 19:30 Buy
Few tickets

Fartein Valen
TICKETS KR 80 - 545 (INCL. SERVICE FEE)Denne konserten inngår i Hovedserien. Kjøp abonnement her. 

Mellom Haydns vakre Londonsymfoni og Brahms’ idylliske første orkesterverk hører vi Weinbergs “Symfoni for trompet og orkester”, en av de fineste trompetkonsertene siden Haydn.

Medvirkende:
Ryan Bancroft, dirigent
Sergei Nakariakov, trompet

Program:
Haydn: Symfoni nr. 99
Weinberg: Trompetkonsert
Brahms: Serenade nr. 1

Inn i musikken med Åge Østrem, kl. 18.30 i VIP-rommet.

Haydn ble invitert til London for en konsertserie av impresarioen og fiolinisten Johann Peter Solomon, og symfoni nr. 99 fra 1793 er den syvende av de 12 såkalte Londonsymfoniene. Den ble urfremført i London i 1794, med Haydn selv som dirigent ved hammerklaveret. I London ble Haydn bejublet som musikalsk geni, og han kunne utforske de store symfoniske kreftene som Solomon fremskaffet. Gjennom hele symfoni nr. 99 finner vi lekne kontraster og vakker og ekspressiv musikk. Uvanlig er bruken av trompet og slagverk i en sakte sats. Symfonien bruker også to klarinetter, og dette er første gang det instrumentet opptrer i en Haydn-symfoni.

Weinbergs trompetkonsert fra 1967 blir ikke så mye spilt, men kan sies å være en av de fineste trompetkonsertene siden Haydn og Hummel. Sjostakovitsj skal ha kalt verket “en symfoni for trompet og orkester”, og verket bærer mange likhetstrekk med Sjostakovitsj, spesielt i første sats, med sin lekenhet og sans for humor. Den andre, langsomme satsen er mer innadvendt, dominert av orkesteret, og trompeten spiller først med mute. Trompeten kommer mer frem i siste satsen, hvor den siterer mange verk: Vi kan gjenkjenne motiver fra Mahlers 5. symfoni, Mendelssohns bryllupsmarsj, Bizets Carmen og Stravinskijs Petroushka.

Brahms’ første orkesterverk var ikke en symfoni, men en serenade. Den flersatsige serenaden med vekt på lyriske, lette melodier ga ham en flott mulighet til å utforske de klanglige mulighetene et fullt orkester kunne gi, uten å måtte påføre seg tvangstrøyen med forventningene om full symfoni. I 1859 ble verket urframført av hans gode venn Joseph Joachim med dirigentstokken. Serenaden har seks satser, og Brahms kontrasterer idylliske øyeblikk med mer melankolske, og viser gjennom hele verket sin flotte evne som melodiens mester. Musikkviteren og kritikeren Eduard Hanslick karakteriserte verket som en lekeplass med idylliske drømmer, varme tanker, lettsinn og glede. Dette er sinnsroens symfoni.

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

Hovedserie Klassisk musikk Stavanger Symfoniorkester Student Symfoni