SSO Hovedserien: Fiolinfestival – Norske fiolintalenter

Thursday 07. November 201907. Nov 2019 19:30 Buy
Few tickets

Fartein Valen
TICKETS KR 80 - 545 (INCL. SERVICE FEE)Denne konserten inngår i Hovedserien. Kjøp abonnement her.

Kveldens innholdsrike program for to og fire fiolinsolister viser hele spekteret av fiolinens versatilitet og uttrykksmuligheter og byr på flere sceniske overraskelser!

Medvirkende:
Halldis Rønning, dirigent
Stephan Barratt-Due, konferansier

Miriam Helms Alien, fiolin

Joakim Røbergshagen, fiolin
Ludwig Gudim, fiolin
Inga Våga Gaustad, fiolin

Program:
Alfvén: Vallflickans dans
Martinu: Konsert for to fioliner
Ysaye: Amitie
Sarasate: Navarra for to fioliner
Schnittke: Moz-Art a la Haydn
Maurer: Konsert for fire fioliner

Inn i musikken kl. 18.30 i VIP-rommet.

Den tsjekkiske komponisten Bohuslav Martinu skrev sin konsert for to fioliner i 1950, etter at han måtte flykte fra Paris til USA i 1941. Verket ble skrevet på bestilling fra tenåringstvillingene Gerald og Wilfred Beal, som fremførte verket i 1951. Verket er i neoklassisk stil, og preget av vitalitet og stor energi, med et utall hurtige solistiske partier.

Den belgiske fiolinisten, komponisten og dirigenten Eugène Ysaÿe var regnet som en av de største fiolinistene på sin tid, men svært få av hans komposisjoner er kjent.

Tonediktet Amitié (som betyr vennskap) for to fioliner og orkester, publisert i 1927, er dedisert hans livslange venn, pianisten og avisredaktøren Théodore Lindenlau. Musikken er lyrisk og uttrykksfull, men likevel lett og usentimental i karakteren. Navarra for to fioliner og orkester fra 1889 er en hyllest til provinsen Navarra i Spania, fødestedet til fiolinisten og komponisten Sarasate. Det er skrevet i stilen til en jota, en hurtig spansk dans med intrikate steg. Sarasates versjon av dansen fanger inn dens energi og rytmiske vitalitet, og spesielt mot slutten, er det lett å se for seg både kastanjetter og virvlende dansere.

Parodi, humor og kaos er ofte brukte elementer i verk av den russiske komponisten Alfred Schnittke. Tittelen Moz-Art à la Haydn fra 1977 kan virke litt pussig, men er ganske presis. Ordet Art blir brukt i betydningen stil eller måte, og verket er ellers en pastisj, hvor de to solistene spiller flere Mozart-sitater og avslutter med en hentydning til Haydns Avskjedssymfoni.

Sinfonia Concertante for fire fioliner ble komponert av den tyske komponisten, dirigenten og fiolinisten

Ludwig Wilhelm Maurer i 1831. Komponisten har omtenksomt gitt hver utøver fine solodeler, så alle får en sjanse til å skinne. Verket innehar både virtuositet og mer ettertenksomme deler, en overflod av melodisk rikdom og stor variasjon i klangfarge mellom de fire solistene.

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

Hovedserie Klassisk Klassisk musikk Stavanger Symfoniorkester Student Symfoni