Orgelkonsert: Gary Verkade – Bach in context, Past and Present

søndag 24. november 201924. nov 2019 19:00 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 100 - 250 (INKL. SERVICEAVGIFT)Hva skjer når Bach settes side om side med klanger fra vårt årtusen?

J.S.Bachs orgelmusikk spenner over et stort register. De kan være korte forspill til salmer, eller uendelig lange fantasier som opphever følelsen av tid og rom. Bach strakk grensene for musikken. Hans sterke visjoner klinger gjennom verkene og får dem til å skille seg ut fra datidens musikk. Samtidig bygger han på sin tids egne forbilder, ikke minst Dietrich Buxtehude.

Den tysk-svenske komponisten Ansgar Beste arbeider med orgelets tremolo, altså skjelvingen i luftstrømmen, og utvider denne ved å bruke ulike materialer på pipene: papir, plast, aluminiumsfolie etc.

Carmen Chan skaper musikk ved hjelp av tegninger, eller grafisk notasjon, og stiller på denne måten en utfordring til utøveren å gjøre sin egen tolkning verket.

Den amerikanske organisten Gary Verkade har en lang internasjonal karriere bak seg som komponist, fri-improvisatør og fortolker på orgel, med et stort repertoar fra det 14.århundre til idag. Han har framført og innspilt musikk av f.eks. Cage, Berio, Feldman og Wolff og har vært medstifter av improvisasjonsensemblet Synthese. Han har undervist i Essen og Kenosha, og er nå professor ved Piteå/Luleå Universitet, samt organist ved det store, eksperimentelle orgelet i Studio Acusticum.

Medvirkende:
Gary Verkade, orgel
Ansgar Beste og Helena Holmlund, orgelpiper

Program:
J.S.Bach: Komm, heiliger Geist, Herre Gott,
– Fantasia BWV 651
– alio modo a 2 clav. e pedale BWV 652
Ansgar Beste: Dialogues Tremblants I / Stavanger version (uroppf.)
D.Buxtehude:
– Mit Fried und Freud ich fahr’ dahin, BuxWV 76
– Te Deum Laudamus, BuxWV 218
Carmen Chan: For Kari & Gary (2006)
J.S.Bach: Passacaglia i c-moll, BWV 582

Varighet: ca. 1 time og 10 minutter.
Arrangør: Stavanger konserthus

Klassisk Orgel