Händel: Messias

torsdag 05. desember 201905. des 2019 19:30 Kjøp
fredag 06. desember 201906. des 2019 19:30 Kjøp

Fartein Valen
BILLETTER KR 170 - 575 (INKL. SERVICEAVGIFT)En forsommerdag i 1741 fikk G.F. Händel et brev som muligens fikk den gamle mester til å mumle et stille Hallelujah.

Etter 30 år I teaterbransjen opplevde Händel en brutal kollaps i interessen for italiensk opera og komponisten som hadde livnæret seg på sjangeren var på randen av konkurs.

Brevet han fikk var fra sin gode venn Charles Jennens. Han hadde lagt ved librettoen til et splitter nytt oratorium i tre deler som ganske enkelt het Messias, og spurte om Handel kunne sette musikk til det.

Tirsdag 22. august 1741 gikk han inn på komponistkammeret sitt i annen etasje med Jennens nyskrevne libretto til Messias, tre uker senere, onsdag 13. september kom han ut, og da var musikken stort sett skrevet ferdig. Det er helt ubegripelig at han klarte a skrive dette voluminøse mesterverket på så kort tid. Vi har lest om Händel oppløst i tårer mens han skrev så blekket sprutet, og om tjenere som banket på døra med mat, uten å slippe inn. Noen har sågar antydet at det var Vårherre selv som førte pennen. Det som uansett er sikkert blir at det som skjedde i annen etasje i 25. Brook Street disse tre ukene forblir et av musikkhistoriens fineste eksempler på genial inspirasjon, eller kanskje rett og slett et lite mirakel.

La oss uansett samstemme i et felles, lite Hallelujah for dette enestående verket, som har fylt katedraler og konsertsaler til trengsel i nesten tre århundrer.

PROGRAM
G.F. Handel: Messias

MEDVIRKENDE
Andreas Spering, dirigent
Mari Eriksmoen, sopran
Marianne Beate Kielland, alt
Robin Tritschler, tenor
Jonathan Lemalu, bass
Stavanger Symfonikor

Varighet: Ca. 3 timer, inkludert pause.
Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

Julekonserter Klassisk Stavanger Symfoniorkester